ODMIANA Z PERSPEKTYWICZNĄ PRZYSZŁOŚCIĄ
Właściwości:
- bez ości
- potencjał plonowania – bardzo wysoki
- mrozoodporność/zimotrwałość – bardzo wysoka (5)
- wczesność – ŚREDNIO WCZESNA
- zdolność krzewienia - ŚREDNIO WYSOKA
- wigor wiosenny – średnio intensywny
- wysokość roślin – 90 – 100 cm
- rejonizacja – bez ograniczeń
- odporność na wyleganie – średnio wysoka
- możliwość uprawy po zbożu – bez ograniczeń
- tolerancja opóźnionego siewu – średnio wysoka
- odmiana charakteryzuje się wysokoprodukcyjnym kłosem
- pozytywna kombinacja wysokiego potencjału plonowania i elitarnej jakości E
- nadzwyczajna zdrowotność
- bardzo wysokie parametry agrotechniczne
- MTZ – 39-41 g
Zalety:
- plastyczna odmiana pszenicy ozimej nadającej się do uprawy we wszystkich rejonach Polski (można ją z sukcesem uprawiać i w ekstensywnych jak i w intensywnych - warunkach uprawy)
- odmiana bardzo dobrze toleruje słabszy przedplon – np. kukurydza na ziarno lub zboża, można ja siać w opóźnionym terminie
- jest przeznaczona do produkcji ziarna z najwyższą jakością piekarniczą
- odmiana wyróżnia się nie tylko wysoką zawartością białka, ale nadzwyczajnymi parametrami alweograficznymi oraz stabilnością poszczególnych wskaźników jakości piekarniczej
Plon ziarna:
- średnia intensywność uprawy 8,4 – 9,8 t/ha
- wysoka intensywność uprawy 9,6 – 12,5 t/ha
Jakość piekarnicza (technologiczna) –E (8)
- zawartość białka – 13,5 – 14,0%
- zawartość glutenu mokrego - 30 - 32 %
- sedymentacja (Zeleny) - 50 - 55 ml - gęstość - 800 – 815 g/l
- liczba opadania - 375 – 420 s
- jakość alweograficzna - W=300-385, P/L=0,8-1,3
- typ ziarna (twardość) - twarde