Wybierz SPIRELLINĘ – odmianę, która łączy nowoczesną genetykę, wysoką wydajność i niezawodność!
Zalety:
- odmiana bardzo wczesna o wysokiej zawartości glutenu
- kłosi się tylko o jeden dzień później niż IS Spirella
- wytwarza wyrównany i jednolity łan
- posiada wysoką odporność na wyleganie oraz dobrze toleruje niedobory wilgoci w glebie
- odmiana jest przeznaczona do produkcji pszenicy z najwyższą technologiczną jakością piekarniczą
- dzięki swojej wczesności daje stanowisko pod siew rzepaku ozimego
- średnia MTZ 47- 49g
✅ Wczesność – SPIRELLINY to mocny atut, gdyż jest to jedna z najwcześniejszych odmian pszenicy ozimej, co zapewnia lepszą stabilność plonów w zmiennych warunkach pogodowych.
✅ Wysoka zimotrwałość – Odmiana wyróżnia się wyjątkową odpornością na niskie temperatury, co gwarantuje bezpieczeństwo upraw w zimowych miesiącach.
✅ Tolerancja na suszę – Dzięki zaawansowanej genetyce SPIRELLINA świetnie radzi sobie w okresach z ograniczoną ilością opadów, co czyni ją idealnym wyborem w trudniejszych warunkach pogodowych.
✅ Wysokie parametry skupowe – Ziarno SPIRELLINA charakteryzuje się doskonałą jakością, co przekłada się na korzystne ceny w skupie.
✅ Bardzo wysokie plony – Dzięki połączeniu wczesności, odporności na trudne warunki oraz wysokiej jakości ziarna, SPIRELLINA oferuje plony na najwyższym pozomie.
Plon ziarna:
- średnia intensywność uprawy (nawożenia) 7,7-9,6 t/ha
- wysoka intensywność uprawy (nawożenia) 8,8-11,4 t/ha
Jakość piekarnicza (technologiczna) – E (8-9):
- Zawartość białka 14,5-16,0%
- Zawartość glutenu mokrego 34-41%
- Liczba opadania 340-420 sec
- Stabilność liczby opadania -wysoka
- Masa objętościowa (gęstość) 800-815 g/l
Wysiew:
- Optymalny termin wysiewu 25.09-15.10
- Wczesny siew/Wysoka zdolność kiełkowania 420-450 roślin/m2
- Warunki optymalne 450-500 roślin/m2
- Późne siewy/Niska zdolność kiełkowania 520-570 roślin/m2
Odporność na choroby (w skali 1-9):
- Mączniak prawdziwy 7,0
- Kompleks plamistości liści 7,0
- Rdza brunatna 8,0
- Żółta rdza pszenicy 8,0
- Rdza zbożowa 8,0
- Choroby podsuszkowe 7,0
- Fuzariozy kłosów 7,0
- Wirusy (BYDV, WDV) 7,7